...hackers center

ponedjeljak, 23.07.2007.

FDD - Floppy Disk Drive

FDD je uređaj koji koristi FD (Floppy Diskove) na čiju magnetsku traku zapisuje podatke. Medij se nalazi u plastičnom kućištu i vrlo je osjetljiv na prašinu, vlažnost i promjenu temperature. Također je osjetljiv i na utjecaj magnetskog polja.


POVIJESNI RAZVOJ

Floppy po veličini možemo podijeliti na: 8 inch, 5.25 inch i 3.5 inch floppy........


--8 inch Floppy - Prvi floppy-ji su bili širine 8 incha a prvi primjerakje naoravio IBM 1969 godine. Ovi uređaji su prošlost i vjerovatno ćete ih vidjeti samo na slikama.


--5.25 inch Floppy - prvi put prikazan 1976 godine i koristio se do 1987 godine kada ga je zamijenio 3.5 inch Floppy. Uglavnom su se koristili Floppy Diskovi (diskete) veličine od 360 KB do 1.2 MB.Na ovaj uređaj možete, doduše vrlo rijetko,naići u nekin starijim računalima.

--3.5 inch Floppy - predstavljen je 1987 godine. Danas je uobičajena HD (High Density) veličina diskete od 1.44 MB. Koristile su se veličine od 720 KB (DD - double Density) i 2.88 MB (ED - Extended Density) koji se nije uspio više raširiti. I danas je 3.5 inch Floppy u širokoj upotrebi iako se sve više novih računala isporučuje bez Floppy uređaja. U praksi će vam Floppy zatrebati vrlo rijetko ali kad se to dogodi neke stvari nećete moći jednostavno obaviti bez njega

NAČIN RADA
Disketa se kao i ostali magnetni diskovi sastoji od glava(heads), cilindara(cylinders) i sektora(sectors). Glava diskete je zapravo jedna njezina strana, cilindar je jedna kružnica oko središta koja se nalazi na jednoj glavi, a cilindri su podjeljeni na sektore. Na klasičnoj disketi od 1.44MB nalaze se 2 glave, 80 cilindara s po 18 sektora, svaki od po 512 bajta.


GRAĐA FLOPPY DISKETE


sastoji se od savitljive (eng. floppy = savitljiv) tanke okrugle ploče presvučene tankim slojem magnetske tvari koja se nalazi unutar jedne plastične omotnice kvadratnog oblika. Detaljan prikaz građe je prikazan na slici.

U prošlosti je bilo još pokušaja izrade ovih uređaja u raznim veličinama ali nijedan nije uspio zaživiti. Također je bilo dosta pokušaja zamjene Floppy-ja kao što su Flextra, Floptical, Iomega Zip Drive, LS-120 itd..ali bez većeg uspjeha. Tek pojavom CD-ROM-a Floppy je počeo gubiti primat. Danas se koristi Floppy 3.5 inča, veličine 1.44 Mb. Popularnost floppya je sve manja, danas se gotovo i ne koristi, koriste se CD,DVD i USB flash memorije koje su puno većeg kapaciteta, do nekoliko gigabajta.
by: mafia
- 15:39 - Komentari (1) - Isprintaj - #

četvrtak, 19.07.2007.

fesb

110...naughty
- 00:46 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.